Rizeli araştırmacı-yazar Murat Ümit Hiçyılmaz’ın 10 günlük Fındıklı gezi notlarından oluşan “Fındıklı Seyahatnamesi: Fındıklı’dan Viçe’ye Yolculuk” adlı kitap, “REVAK” ve “Dergâh Yayınları” tarafından müşterek olarak yayımlandı.
Kurulduğu günden beri Rize konulu araştırmaları Dergâh Yayınları bünyesinde yayımlamaya devam eden Rize Araştırmaları Vakfı (REVAK), Fındıklı konulu bu kitabı ile son altı ayda biri yıllık dergi olmak üzere beşinci eserini yayımlamış oldu. Bilindiği üzere bundan önce birçok araştırmacı yazarın Rize temalı makalelerinden oluşan Rize Defteri-2adlı yıllık dergi ile Ardeşen’in İnsanları, Rize’de Tasavvuf Kültürü ve Rize-Güneyce Sözlüğü kitaplarını yayımlayan REVAK, Fındıklı konulu bu eseri ile Rize kültürüne hizmet etmeye devam ediyor.
REVAK’ı yöneten ekibin daha önce Dergâh Yayınları’nın Rize Kitapları dizisinden Gümüşhanevi Halifelerinden Şeyh Niyazi Efendi ve Güneyce-Rize’deki Tekkesi, RizeMüftülerinden Yusuf Karali Hoca, İlk Rize Müftüsü Mehmet Hulusi Efendi Rize Hadisesi-Hac Hatıraları ve Güneyce-Rize Sözlüğü (1.baskı), Rize Bibliyografyası, Rize Şeriye Sicilleri-I ve Rize Şeriye Sicilleri-II adlı kitapları Rize kültürüne kazandırmıştı.
Fındıklı Seyahatnamesi: Fındıklı’dan Viçe’ye Yolculuk adlı kitap, araştırmacı Murat Ümit Hiçyılmaz’ın, Fındıklı kaymakamı Enver Yılmaz’ın projeleri kapsamında yaptığı 10 günlük gezi boyunca edindiği izlenimleri kapsıyor. Yazar bu eserinde, Fındıklı’nın bütün köy ve mahallelerini gezmek suretiyle gözlemlerini fotoğraflarla destekleyerek günü gününe kaleme almış ve yöremizde örneği pek bulunmayan bir anı kitabı meydana getirmiş. İlk gezisine 13 Şubat 2013 günü başlayan yazar, farklı tarihlerde olmak üzere toplam 10 günde Fındıklı’nın bütün köy ve mahallelerini araştırma amaçlı gezmiş ve gezi sonucunda konak, serender, değirmen, cami, çeşme, mezar taşı ve muhtelif tarihi-kültürel eser olmak üzere bine yakın fotoğraf çekip belgeleme yapmış. Bunun dışında ziyaret edilen her bölgede insanlarla sohbetler yapıldığı için, çeşitli sosyolojik ve kültürel gözlemler de sunulmuş kitapta.
Eserde yazarın 10 günlük gezisi boyunca gördüğü ve tespitini yaptığı bütün farklılıklar, insanlar, insanlarla yapılan sohbetler, tarihi eserler ve onlara dair yapılan yorumlar seyahatname tarzında kaleme alınmış ve böylece sıra dışı bir çalışma olan “Fındıklı Seyahatnamesi: Fındıklı’dan Viçe’ye Yolculuk” adlı kitap ortaya çıkmış. Kitap, modern bir seyahatname çalışması olup, içeriği sadece bir ilçeyi kapsadığından en detay bilgilere ve gözlemlere rastlamak mümkün olacaktır. Bu anlamda yöremiz için de ilk olma özelliğini taşımaktadır.
REVAK’ın yetkilileri, okuyucularına sunduğu bu sıra dışı eserden sonra, birçok önemli çalışmanın da sırada olduğu bilgisini paylaştı.